Традиційно перед Великоднем кожна родина збирає великодній кошик. Перелік страв, які складають дбайливі господині часто різняться навіть у межах однієї області і навіть району. Проте є обов’язкові продукти, що мають бути у Великодньому кошику. Все решта  –  залежить від звичаїв та традицій місцевості  і навіть окремої сім’ї. То ж як приготувати Великодній кошик?

У сплетений з лози кошик необхідно покласти:  Паску, як символ Воскресіння та Небесного Царства.  Яйця – писанки, крашанки, крапанки,  які розписували у Страсну П’ятницю. Вважалось, що таке яйце – символ нового життя –  не псується.  Кладуть у кошик також масло, яке   є символом ніжності та жертовності Бога. Обов’язково повинна бути сіль та  хрін, що символізує міцність, яку може дати людині віра у Воскресіння Господа Ісуса Христа.

Ще один продукт великоднього кошика –шинка або домашня ковбаска, або те й інше.  Хоча за древніх часів  до кошиків м’ясо не клали. Обов’язкова у кошику також свічка, велика воскова. Її використовують  упродовж року, але не для того, щоб освітити квартиру, коли немає світла, а тільки тоді, коли приходять поважні гості, або є у родині якісь проблеми чи хвороби. Це світло має велику силу. Таку свічку можна запалювати до 6-7 разів.   Кошик прикривався вишитими рушниками.

Спробуємо увесь цей набір (з нуля) перевести у ціну, аби   зрозуміти, чи ж таки зможе бідолашний пенсіонер собі дозволити відсвяткувати Пасху та занести дари в храм  для освячення.

Беремо із найнеобхіднішого – кошика.

На базарі у Володимирі-Волинському  ціна на витвір людських рук становить від 100 до 150 грн  в залежності від розміру, складності ваізерунків та затратних матеріалів. Далі візьмемо рушничок. Найпростійший коштує 40 грн, а вишитий або такий, на якому бісером красуються Великодні атрибути – далеко за 200. Яйця коштують  від  10 (магазинні)  та до 20 грн.(домашні) за десяток. У кошик потрібно покласти щонайменше зо три. Тобто, набір крашанок становитиме 6  грн.

Беремо пасочку. У магазинах та хлібних ларьочках середня пасочка коштує від 16 до 29 грн. Візьмеме ще кільце ковбски. Принагідно зауважимо, що на Великдень кожна господиня намагається купити або спекти домашню ковбаску, кіло напівфабриката якої коштує 80 грн. А коли купити на базарі кільце готової домашньої ковбаски, то потрібно заплатити щонайменще 60 грн.

До ковбаски потрібно додати ще кусень м’яса, який потягне десь на 50  грн. Кусочок масла (грам зі сто) коштує 10 грн., невеличка баночка хрону – 15 грн, а щіпка солі – копійки.

Свічечку ми купуємо вже у храмі. Ціни на неї також різні. Якщо хочемо невеличку – платимо 2 грн. А якщо  більшу – потрібно заплатити  5- 6 грн.

Ось і підбиваємо усі наші витрати пасхального кошика, які сумарно становлять в середньому до 400 гривень.  Ніби й незначна сума, але коли зважити на мізерні пенсії та заробітки простих громадян, не кожний усі ці  продукти собі дозволить у кошик покласти.

Але світле Воскресіння Господнє – все ж таки велике свято, тому надіємося, що  більшість з нас  заздалегідь потроху дещо прикупили, щоб порадувати домашніх  освяченими дарами.

Якщо Ви знайшли помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо!