14 березня розпочинається Великий піст – найбільш строгий і значний зі всіх постів.

Слід відзначити, що Великий піст в 2016 році триватиме до 30-го квітня.

Як і будь-який інший, Великий піст передбачає говіння – категорична відмова від певних видів їжі, усіх шкідливих звичок і розваг. У перший день потрібно повністю утриматися від прийому будь-якої їжі, потім – повністю забороняється використання масла в процесі приготування їжі, продуктів тваринного походження (яйця, молоко, риба) і вино.

Існують ще й такі правила стосовно того, що можна їсти в Великий піст 2016: понеділок, середа, п’ятниця – сухоїдіння (фрукти, овочі, компот, вода, хліб); вівторок, четвер – гарячі страви без олії; вихідні – їжа з додаванням рослинної олії.

На період Великого посту припадає декілька важливих церковних свят: Благовіщення (7.04), Лазарева субота (23.04), Вербна неділя (24.04). На Лазареву суботу можна їсти деякі страви з рибною ікрою, а у Вербну – рибу.

Розумне утримання від їжі в піст корисно для організму. Але церква дозволяє постити хворим і старим, якщо вони роблять це щиро, а не з примусу. Вважається, що людина, яка свідомо шкодить своєму здоров’ю, робить смертний гріх.

Таким чином, Великий піст – це ключова подія в житті кожного віруючого християнина, оскільки він дозволяє відновити духовні та фізичні сили, подумати про сенс буття і стати ближче до Бога.

Але головне призначення посту не у відмові від їжі, а в духовному очищенні людини. Священики кажуть, що справжній піст є видалення зла, приборкання язика, відкладення гніву, приборкання пожадливостей, припинення наклепу, брехні, клятвопорушення.

Не варто сприймати Великий піст як дієту. Безумовно, сорок вісім днів обмеженого харчування допоможуть скинути зайві жирові накопичення та після закінчення посту організм людини починає працювати на повну потужність. Тим не менше, відбувається не тільки фізичне очищення. Всі православні пов’язують це час більше з очищенням душі від згубних думок, гріхів і іншого зла.

Ні для кого не секрет, що протягом життя ми переживаємо різні неприємні відчуття. Це може бути образа, смуток, заздрість, злість та інше. На перший погляд нічого особливого – з ким не бувало. Проте всі ці почуття у православ’ї вважаються страшними гріхами. За час Великого посту віруюча людина зможе усунути всі недуги і печалі свого серця, очиститися і налаштуватися на позитивний лад. Щоденні молитви особливо у цьому допомагають. Тому кожен ранок Великого посту необхідно починати з молитви. Нею ж потрібно і закінчувати свій день. По можливості відвідувати церковний храм.

Всі кілька тижнів найсуворішого в році посту необхідно утримуватися не тільки від деяких видів їжі, але і задуматися про їжу духовну. Кожному християнину, який дотримується посту, категорично не рекомендується в ці дні брати участь у різноманітних розважальних заходах. Не можна протягом усього Великого посту вступати в шлюб, тим більше вінчатися. Святкування урочистих дат слід відкласти до кращих часів.

Все це необхідно з тієї причини, щоб показати людині – щодня в житті людей відбувається маса речей, яких вони погрузли по вуха. Будь то походи в ресторани або в нічні клуби, лихослів’я або плітки. Дотримуючись посту і відсуваючи все непотрібне на задній план, людина зможе побачити, що в світі існують і більш цікаві речі, і тим самим наблизитися до Бога.

 

Смачні рецепти пісних страв

А ось кілька простих рецептів страв без масла. І смачно, і часу багато не займе.

Перші страви:

1364637085_010_1

*Суп з гарбузом: картоплю розварити, додати стільки ж гарбуза, стільки ж цибулі, зелень. Подавати.

* Суп з локшиною: багато цибулі, моркви. Локшину додати в кінці. Зелень в тарілки. Суп краще з’їсти відразу, поки локшина не розкисла.

* Суп-пюре картопляний: розварити картоплю, окремо розтерти в гладке пюре, з’єднати з картопляним відваром, додати потовчений часник, кріп. Можна чорний перець. Подавати з грінками. Можна додати трохи черемші замість часнику.

* Суп з крупами: розварити картоплю, додати будь-яку крупу (гречку, рис, пшеничну і т.д.) , багато цибулі, моркву, коріння за смаком (петрушку, пастернак, селера). Часник, зелень – в тарілки. Можна додати трохи томату.

* Французький суп: не розварювати картоплю, але варити до готовності; зелений горошок (краще морожений), капуста білокачанна або цвітна, моркву, цибулю. Можна додати поламану спаржу. Зелень – в тарілки.

* Розсольник овочевий: картопля, рис, моркву поварити, потім додати петрушку, ріпу (соломкою), цибулю-порей, солоні огірки. Петрушку свіжу – в тарілки. Подавати з підсушеним хлібом.

Другі страви:

скачанные файлы (2) images

* Локшина з маслинами: будь-які макаронні вироби відварити, промити холодною водою, додати туди сік від маслин, нарізати самі маслини, томат або кетчуп типу, часник або черемшу, базилік (сушений або свіжий)

Коли можна, добре туди додати рослинне масло, тертий сир. Замість локшини можна готувати зелену квасолю.

* Тушкована картопля з горохом або грибами: 3 частини картоплі відварити до напівготовності, додати різану кубиками моркву, коріння селери, варити півгодини, потім додати пів цибулини, дрібку грибів (свіжих або сушених відварених) або гороху (будь-якого: свіжого, мороженого, сушеного і відвареного) і варити 5 хв. Зелень – в тарілки.

* Квасоля по-монастирськи: квасолю відварити до напівготовності, всипати багато дрібно різано цибулі, варити ще півгодини. Зелень – в тарілки.

* Тушкована капуста: варити до пом’якшення 1 кг капусти, додати червоний мелений перець, 2 картоплі і тушкувати до готовності. Влити 200 г томатного соку. В кінці додати кріп. Можна тушкувати з болгарським перцем.

* Капуста з грибами: відварити гриби до напівготовності, дрібно нашаткувати. Загасити цибулю в невеликій кількості грибного відвару, потім нашатковану капусту, додати червоний перець, потім гриби. З останків відвару зробити соус (борошно розвести у відварі, додати прянощі, поварити до загусання). Заправити готову капусту соусом та зеленню.

* Салат з кукурудзою (горошком): відварити картоплю в мундирі. Нарізати кубиками, додати дрібно різаний лук (краще зелений, можна черемшу), солоні (мариновані) огірки чи (кабачки) без шкірки, консервовану кукурудзу із соком (горошок). Додати трохи маринаду від огірків, зелень. Можна з маслинами і соком від маслин.

Пісна випічка:

* Торт «Медовий»: 1 ст. теплої води, 1 ст. цукру, 2 ст.л. меду розмішати до розчинення меду і цукру. Остудити. Додати просіяне борошно (вимішати до густоти сметани), по 0,5 ст. родзинок і горіхів, ваніль (або цедру), соду з оцтом. Перемішати. Сформувати коржі, випекти.

* Торт «Манний»: 1 ст. води, 1 ст. цукру, 1 ст. манки перемішати, залишити на 30 хв. Потім всипати просіяне борошно, вимішати до густоти сметани, додати ваніль (цедру або корицю), гашену соду. Випекти. Можна змастити готовий корж варенням. Можна в тісто додати какао. Білий і коричневий коржі можна укласти один на одного і змастити. Коли можна, в тісто можна додавати 1-6 ст.л. рослинного масла.

* Торт «Вишневий»: 1,5 ст. води, 1,5 ст. вишневого варення, 1 ст. цукру, 1 ст. горіхів, ваніль (цедру) – перемішати, додати борошна, вимішати до густоти сметани, гашену соду. Випекти. Замість води можна використовувати відвар з сухофруктів.

Якщо Ви знайшли помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо!